perjantai 3. elokuuta 2012

"you're mad! you think you're going to carry him to omnia?"


Tämä on ehkä kirjallisuuspostaus käydessäni viivytystaistelua suihkuun menemisestä ja sitä myöten ajatuksesta töistä kello puoli kolme.

Tarvitsisin uuden kirjahyllyn. Hitaasti, mutta varmasti kirjat täyttävät maailmaani. Nuorempana hain turvaa kirjaston kirjoista, mutta sydämeni särkyi joka kerta, kun lohtuni piti palauttaa. Nautin kirjoista välittömästi, kun kuusivuotiaana opin lukemaan. Nautin vieläkin. Jollain tasolla vihaan tietokonetta ja sieltä diipadaapalukemisen helppoutta. Koneelle jämähtää ja kallisarvoista kirjojenlukuaikaa jää välistä. Jos saisin joskus haalittua ensisijaiset rakkauteni kohteet hyllyyn, voisin keskittyä seuraaviin sarjoihin tai kirjailijoihin.


Sinällään huvittavaa, että isoveljelläni on ollut näinkin suuri vaikutus kirjalliseen elämääni. Jo ollessani ala-asteella broidilla oli tapana jättää meillä käydessään kirjojaan jäljessään ja minähän luin kaiken, mitä vastaan tuli. Terry Pratchett, Stephen King ja H.P. Lovecraft ovat jääneet pysyvästi elämääni - ja ne isoveljen jättämät kirjat. Takaisinhan hän ei ole niitä koskaan saanut, vaan siirtyivät minun muuttaessani mukanani Kouvolaan asti. Vanhimmat ovat olleet hyllyssäni sen kymmenen vuotta ja toivon, ettei hän tajua kaivata Lovecraftejaan. Harmittaa, kun Lovecraftin kirjallisuutta ei kerta kaikkiaan löydä mistään, tai ainakaan kohtuulliseen hintaan. Sitten kun vielä olisi joskus rahaa ostaa useampi kirja kuukaudessa, niin olisin onnellinen. Tai se uusi kirjahylly. Tämänhetkinen kirjojen lähteeni on tosiaan kirpparit, mikä ei kovin nopeaa hyllyntäyttymistä ole.

Olen myös suunnattoman kateellinen isoveljeni ja hänen avovaimonsa kirjahyl.. seinälle, joka on useamman metriä leveä. Vielä joskus minullakin tulee olemaan samanlainen määrä kirjoja. Onneksi maailmassa on riittävästi kirjoja, joita kehtaa pitää hyllyssä. Tai mitä nyt ihmiset pitävät kehtaamisena, joku saattaisi pitää fantasiakirjallisuutta vaivaannuttavana, haha. Pratchettin tuotannosta mulla on muuten tarkka lista koneella, mitä mulla on ja mitä ei. Tällä hetkellä olen noin puolessa välissä, toistakymmentä kirjaa löytyy. Myös Paul Kidbyn Discworld-artbook, joka on yksi suurimmista aarteistani. Toin sen ja seitsemän muuta kirjaa mukanani viime kesänä Dublinista.Stephen Kinginkin koko suomennetun tuotannon Mustaa tornia lukuunottamatta olen lukenut, mutta omaan hyllyyn haaliminen on jäänyt jotenkin vähäiseksi. Ei löydy kuin seitsemän kirjaa. Lovecraftiakin vain neljä, joista yksi on Necronomicon, the best tales. Uutena tulokkaana kirjojen haalimiseen mulla on tosiaan tuo Dragonlance, vuosien tauon jälkeen. Kun muut katsovat televisiota tyhjentääkseen aivonsa, Dragonlance on mulle sopivan kevyttä luettavaa. Ei paljoa tarvitse rasittaa aivojaan, mutta viihdyttää.

Loppuun voisin laittaa yhden lempikuvistani. Lähteestä minulla ei ole mitään hajua, tuo on roikkunut koneellani muutamia vuosia. Nyt on ehkä myös hyvä tunnustaa oma bibliofiilisyytensä, koska vähän meinaa viisari väpättää täysien kirjahyllyjen ja kirjastojen katselusta.


4 kommenttia :

  1. Jos siulla ei oo Stephen Kingin novellikokoelmaa Maantievirus matkalla pohjoiseen niin voin antaa sen miun hyllystä siun hyllyyn.

    VastaaPoista
  2. Ollos hyvä: http://www.evitalehti.fi/blogit/liikunnanvihaaja/kysymyksi%C3%A4-ja-vastauksia

    VastaaPoista